Veiligheidsdag Fibrant – goede werkgevers denken aan veiligheid

admin Nieuws, Uncategorized

Als goed werkgever in de chemie, maar natuurlijk ook in andere branches, ben je dagelijks bezig met veiligheid, gezondheid en milieu!

Fibrant organiseert bijvoorbeeld “De Veiligheidsdag” om zorg te dragen voor een extra nadruk op het belang van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze zaken staan namelijk volledig met elkaar in verband en kunnen niet onafhankelijk van elkaar bekeken worden. Ook worden er externe SHE (veiligheid, gezondheid en milieu) audits uitgevoerd, zoals begin mei door Chemica-Invest. De bevindingen waren dat wederom serieuze verbeterstappen genomen zijn. Door regelmatig dit soort audits en veiligheidstudies uit te voeren neemt Fibrant verantwoordelijkheid en kan door voortschrijdend en nieuwe inzichten de veiligheid vergroot worden.

Zo werd ook tijdens de onderhoudstop van de caprolactamfabriek bijzonder veel aandacht gegeven aan veiligheid. Tijdens dagelijkse toolboxmeetingen met daarin de nodige veiligheidsonderwerpen werd bv. de communicatie tussen Fibrant, Sitech Services en diverse contractors op een zo hoog mogelijk niveau gebracht.

Ook de toepassing van nieuwe systemen zoals het nieuwe steigerbouwsysteem Plettac werd ingevoerd en nauwlettend in de gaten gehouden. Meer dan 40.000 kubieke meters aan steigermateriaal werd aangebracht om en in de caprolactamfabriek. Door bv. gebruik te maken van het nieuwe en lichtere Plettac systeem (ipv de bekende houtdelen-steigervloer) kon ergonomischer gewerkt worden, bestaat er minder gevaar bij (nog) hete installatie-onderdelen en zijn meerdere configuraties mogelijk.

veiligheid Fibrant caprolactam fabriek

Fibrant fabriekstop caprolactamfabriek

Ook de recente ontwikkeling om de fabrieksverlichting bij oa. Fibrant aan te passen heeft geleid tot de nodige verbeteringen m.b.t. veiligheid, gezondheid en milieu. De nieuwe ledverlichting in de fabrieken heeft vrijwel dezelfde lichtkwaliteit als daglicht, kan een energiebesparing gehaald worden van 80-90% en gaan deze lampen wel 20-25 jaar mee. Dit alles zorgt voor tevreden medewerkers op de Chemelot-site, maar ook voor omwonenden: de sterrenhemel wordt weer zichtbaar boven Chemelot!

Deze projecten, maar ook de nodige nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan de veiligheid voor de medewerkers van Fibrant, de contractors en andere aanwezigen binnen én buiten Chemelot.