Girlsday 2019 – Procestechniek is zeker niet alleen voor mannen

admin Nieuws

GIRLSDAY 2019

Vandaag wordt er op zo’n 300 verschillende locaties een Girlsday georganiseerd. Meisjes tussen de 10 en 15 jaar maken kennis met de techniek, bèta en ICT. Ook spreken ze met vrouwen die een technisch beroep hebben en leren ze meer over hun werkzaamheden. Wij spraken met Zoë, buitenoperator van Fibrant op het chemiepark Chemelot.

 

Passie voor techniek

Zoë (22) werkt als buitenoperator bij de HPO-fabriek van Fibrant, gelegen op het industrial park van Chemelot. “Op de middelbare school maakte ik als eerste kennis met techniek. Ik heb de richting chemie gekozen omdat ik verpleegster wilde worden. Uiteindelijk kreeg ik via klasgenoten informatie over de procestechniek, dit sprak mij erg aan en  daarom ben ik na de middelbare school de opleiding VAPRO C gaan volgen. Ik ben bij Fibrant begonnen en op dit moment leer ik intern de kneepjes van het meetkamer vak. Zo blijven mijn werkdagen leuk, afwisselend en uitdagend!”.

It’s a (wo)man’s world

Tot nu toe is Zoë als enige vrouw werkzaam in de HPO-fabriek. Hierdoor snapt ze goed dat andere meiden het misschien spannend vinden om in zo’n  mannenwereld te werken. Toch kun je als vrouw je mannetje te staan, ook al ben je fysiek misschien minder sterk! “Als vrouw kijk je vaak met een andere blik naar het werk dan mannen.” Daarnaast bezitten vrouwen vaak andere belangrijke vaardigheden, dit kan een team juist versterken. “Ik heb binnen mijn werk geleerd om probleem oplossend te denken, maar ook om binnen een team te werken en om veilig te kunnen handelen in stressvolle situaties”. Volgens Zoë moet je je vooral niet laten intimideren door de ‘mannenwereld’ en moet je vooral je zelf zijn. “Als je een ambitie hebt moet je daar gewoon voor gaan, ook al krijg je kritiek”, aldus Zoë.